Syddjursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Æble Fernisering ved Blushøj Camping lørdag d. 2/5 kl. 14

Endnu et af de kendte Ebeltoft Stenæbler afsløres. Med en forsinkelse på 729 år får Marsk Stig nu sin mindesten for sin "dåd" i 1286, mordet på Erik Klipping i Finderup Lade, som han måske slet ikke udførte. Mindestenen er et af de kendte Ebeltoft stenæbler, udsmykket af den lokale kunstmaler Lis Kohl. Det nye æble har Blushøj Camping købt af Rotary Ebeltoft, som bruger overskuddet til deres velgørende arbejde. Æblet bliver stillet op ved parkeringspladsen på Blushøj Camping, hvorfra der er en uhindret udsigt til den historiske ø Hjelm.


Lis kohl arbejder i sit atelier med skitser, målestoksforhold og farveprøver forud for opstregningen på det store æble. Det store æble er godt 1 meter højt og vejer 1500 Kg.
Æblet er som sagt udsmykket af den lokale kunstmaler Lis Kohl og skildrer 3 forskellige historiske begivenheder fra Marsk Stigs liv. Historien starter med den skæbnesvangre Skt. Cæcilie nat i november 1286, hvor kongens egen væbner og kammerherre Rane Jonsen, ifølge legenden var med til at forråde kong Erik Klipping og myrde ham i Finderup Lade. Mordet på kong Erik 5. Klipping er det foreløbig sidste kongemord i Danmark. I alt blev 9 stormænd, året efter dømt fredløse for mordet ved danehoffet i Nyborg, heriblandt Marsk (krigsminister) Stig Andersen Hvide, Rane Jonsen, grev Jakob af Halland og Peder Porse, som flygtede til Norge.Med hjælp fra den norske konge Erik Præstehader indtog Marsk Stig først borgen på Samsø og plyndrede Tårnborg, Skælskør, Nykøbing Falster og andre sydlige øer. Da Marsk Stig i 1290 byggede sine borge og etablerede sig et fast tilholdssted på øen Hjelm, der ligger 10 km fra Ebeltoft, og erklærede øen for norsk ejendom, var han tæt på sit tidligere hjem Møllerup Gods, som han menes at være den første ejer af. Med Hjelm som base førte de fredløse krig mod Danmark, opkrævede "told" fra den gennemgående skibsfart og slog falske mønter.

Kong Erik Menved, som lod Kalø Slot opføre, der var søn af Erik Klipping erobrede Hjelm i 1306 og nedbrændte befæstningerne. Rester af de i alt 3 borganlæg og mange mønter blev fundet på Hjelm i forbindelse med Ebeltoft Museums udgravninger i 1999 og 2000. Mønterne er nu udstillet på Ebeltoft Museum og Nationalmuseet og er vidnesbyrd om en brydningstid i Danmarks historie.

Lis Kohl fortæller: "Det har været utrolig spændende at arbejde med en historisk begivenhed som denne, der har haft stor betydning for både landets og områdets udvikling. Da jeg fik opgaven i sensommeren 2014, gik jeg straks i gang med at researche de forskellige historiske begivenheder og at lave skitser til begivenhederne fra Hjelm. Men ingen ved jo, hvordan Marsk Stig og hans mænd så ud, så opgaven var åben for fantasien. Ét var at udforme skitser på det plane papir og et andet var at tegne skitserne på den buede form på æblet: Malingen løb og konturerne holdt slet ikke. Der måtte en god føntørrer til hjælp for at holde malingen på plads undervejs".

Æblet stod færdigt 1. november 2014 og kunne derpÃ¥ blive sat til "modning" i laden pÃ¥ Blushøj Camping vinteren over. Æblet er Lis´ 6. i rækken af udsmykkede stenæbler, der alle stÃ¥r i og omkring Ebeltoft.

"Selvom Marsk Stig og de medsammensvorne blev dømt skyldige for kongemordet, kan det på ingen måde siges at være opklaret. Mordet på Erik Klipping indgår derfor i den lange række af uopklarede politiske mord", fortæller overinspektør Jakob Vedsted fra Museum Østjylland, som vil fortælle om begivenhederne.

Ebeltoft Marineforenings Slupkor vil skabe den helt rigtige maritime stemning, mens der kan nydes en kop Marsk Stig Øl brygget af Ebeltoft Gårdbryggeri.

Med udsigten fra stenæblet til Hjelm vil fornemmelsen af historie, mystik og dramatik forhåbentlig blive bevaret mange år frem.

Der er fri entré.

Det er hér dét sker:
Blushøj Camping
Elsegårdevej 53
8400 Ebeltoft

Kilde: Blushøj Camping.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam