Hér på Djursland er det som bekendt stædige og visionære græsrødders indsats, der har betydet, at vores område er i fuld gang med at blive dækket ind med nogle af de digitale behov, som følgende indlæg netop handler om:
Et fuldt udbygget net med bredbånd i hele Region Midtjylland er en afgørende betingelse for at sikre levende landdistrikter erhvervsmæssigt, kulturelt og på flere andre vigtige felter. En moderne digital infrastruktur skal derfor være et led i en aktiv politik for regional udvikling. Hermed får vi bedre muligheder for at bidrage til at skabe trivsel, vækst og øget beskæftigelse og hermed sikre positive rammer for alle borgeres hverdag i alle egne af vores store region.
Denne klare melding kommer fra deltagere i en vellykket konference sidst i januar i Grenå, hvor ca. 160 erhvervsfolk, forskere, politikere og repræsentanter for myndigheder, foreninger og organisationer debatterede emnet ”Hvad skaber udvikling i landdistrikterne?”. Hér har de mange år været præget af lav vækst, færre indbyggere og en stadig skævere fordeling på alder, uddannelse og indkomst i forhold til byerne.
Derfor er det af betydning, at de vigtigste erhverv fortsat kan udvikle sig på et bæredygtigt grundlag i landdistrikterne. Små og store foretagender har ikke alene betydning i disse områder, men for hele regionen. Mange virksomheder – også i de store byer – skal bruge dem som underleverandører og medproducenter. Det er dog ikke tilstrækkeligt til at vende den negative udvikling, hvilket også kræver skarpere fokus på muligheder for nye erhverv på landet, bedre uddannelse, mere viden og en stærkere profilering af de enkelte områders særlige værdier.
Med initiativet til konferencen har Ringkjøbing, Viborg og Århus amter og Region Midtjylland også hentet inspiration til solide markeringer på en lokal konference om de samme emner senere på året. Og vi viser, at vi sammen med de øvrige regioner er klar til at spille en koordinerende rolle i udmøntningen af den nye nationale landdistrikts-politik for 2007-2013.
Vi er pænt dækket ind med elektroniske motorveje og hovedveje, men vi mangler stadig biveje og stikveje, så også firmaer på landet og i de såkaldte yderdistrikter inden for handel, håndværk, industri, service, liberale erhverv, landbrug m.v. får adgang til et sammenhængende bredbånds-net. For at klare sig i konkurrencen og være med til at skabe vækst og udvikling skal de bruge IT-teknologiens mange muligheder. Dem kan de offentlige institutioner og private husstande heller ikke undvære, bare fordi de har hjemme uden for de store byer.
Derfor kan vi ikke acceptere, at det trækker ud med den digitale infrastruktur, så ægte bredbånd baseret på optiske fibre til alle i f.eks. Midt- og Vestjylland først kan være en realitet i løbet af syv år. Vi vil ikke kobles af den digitale udvikling og fremtid, men satse aktivt og ihærdigt.
Det kan blive én af de meget spændende opgaver, vi skal samle kræfterne om at få klaret.
Kilde: Skrevet af udvalgsformand for Udvikling på Landet i Region Midtjylland, Kaj Møldrup Christensen fra Stevnstrup, i Randers Amtsavis d. 7. februar
rex