AMTET:
Hvis amterne som foreslået bliver afskaffede, bliver der nødvendigvis brug for en anden instans til at tage sig af driften af sygehuse samt hele dén vifte af dyre og nødvendige foranstaltninger for vort samfunds allersvageste grupper. Det advarer Langås tidligere borgmester imod i følgende indlæg:
””Handicappede blandt børn og voksne risikerer at blive tabere, hvis amterne nedlægges. Det kan nemlig betyde, at den særlige viden, som er bygget op gennem flere år, spredes for alle vinde. Hermed risikerer børn med autisme og andre svage grupper at blive overset og skubbet til side i samfundet.”
Dette advarende nødråb er netop kommet fra Samrådet af Specialskoler for børn med autisme, som på en konference med deltagelse af 700 fagfolk og forældre har udtrykt dyb bekymring for fremtiden. I dén forbindelse gør man udtrykkeligt opmærksom på, at tilbud til de sværest ramte mennesker med autisme ikke kan oprettes af kommunerne. Og dét gælder hverken dem, vi kender i dag, eller eventuelt kommende kommuner med 40.000-50.000 beboere.
Sagen er dén, at bare en enkelt institution af dén type til 10-12 kræver et grundlag fra 150.000 og op til 240.000 indbyggere i forhold til, hvilket fysisk eller psykisk handicap der er tale om.
Budskabet er ligeså klart fra De Samvirkende Invalideorganisationer, der repræsenterer 31 foreninger for handicappede. Hverken staten eller kommunale fællesskaber skal blandes ind i driften af de meget specialiserede sociale opgaver, som amterne tager sig af. Her er brug for et regionalt niveau!
Børnesagens Fællesråd – fælles forum for 16 landsforeninger – og LEV (forening for udviklingshæmmede) ønsker også ”administrative enheder af en størrelse, som sikrer faglighed og mulighed for opsamling af erfaring, samt fortsat en bred vifte af tilbud for børn og forældre”.
De fire nævnte organisationer og adskillige andre har rettet alvorlige henvendelser til Strukturkommissionen, som er på vej med et udspil til en ny struktur i den offentlige sektor.
Budskaberne er så stærke, at de burde kunne få de fleste til at lytte og tænke sig om en ekstra gang. Det drejer sig især om fremtidens vilkår for børn og voksne med fysiske og psykiske handicaps, anbragte børn og unge, misbrugere af alkohol og stoffer samt mange andre udsatte grupper.
Problemer af dén slags optager mange medlemmer af amtsråd og byråd i denne tid, og det præger debatten.
Men dét tillader Venstres kommunalpolitiske ordfører i Folketinget, Marianne Pedersen, sig at udlægge som et forsøg på at sikre sig selv – af frygt for, at stolen forsvinder under dem.
Dén slags udsagn må hvile på en sjælden grad af indskrænket tankegang og uden spor føling med, hvad der er afgørende for folkevalgtes holdning og handling – uanset parti.”
Skrevet af amtsrådsmedlem Kaj Møldrup Christensen (S) i Randers Amtsavis lørdag d. 29. november
Kilde:
rex