Tak til
 






  
05/05 2023

HELE LANDET:Alt for beskidt tone i debatten

En læser af Randers Amtsavis er blevet så irriteret over dén tone, som han finder specielt visse borgerlige politikere bruger overfor modstanderne i den offentlige debat, at han har skrevet følgende indlæg:

”Der er en uhyggelig tendens i vores samfund til, at meningsforskelle ikke kan accepteres, at disse uden nogen form for refleksion straks skal nedgøres, og motiverne herfor mistænkeliggøres.
Det ses desværre alt for tit i de offentlige medier, at vore politikere lægger for med denne hadske form for dialog, eller måske skulle jeg sige monolog, for hvor tit høres der på modargumenter eller modsynspunkter?
Det synes, som om der især i nogle af regeringspartierne findes en særlig form for politisk skoling, man skal igennem, og som giver sig udtryk i en arrogant og intolerant holdning over for alle, der tillader sig at have andre holdninger.
Desværre er det ikke kun de unge uerfarne, der bruger denne nedværdigende form for samtaleform; også mere erfarne politikere ynder denne udemokratiske måde at samtale på.
Når man kan opleve en minister citeret for at bruge ord som ”åndspygmæ” og ”åndsforsnottet” om folk, han er i dialog med. Ja, så spørger jeg bare: ”Er det en særlig konstruktiv måde at kommunikere på?”
Desværre er det et diskussionsniveau, som man oftere og oftere støder på, hvor regeringsmedlemmer eller dets støtteparti er repræsenteret. Et eksempel er Jesper Langballe, der den ene gang efter den anden mistænkeliggør, overfuser og intimiderer mennesker med en anden mening end ham selv.
Hvordan kan jeg lære mine børn og børnebørn respekt for andre og andres synspunkter, når de skal høre repræsentanter for vores demokratiske styre opføre sig på dén måde?
Det kan da ikke være rigtigt, at fordi man synes, at éns egne synspunkter ikke førhen fik dén opmærksomhed, de fortjente, eller at man engang ikke fik lov til at lave det skoleblad, der udtrykte éns personlige politiske synspunkter, i dén grad skal fare frem med bål og brand mod alle, der ikke tænker som én selv.
Hvad skyldes denne hævngerrighed eller manglende lyst til på en ordentlig og redelig måde at samtale med andre?
Hvordan kan jeg med nogen ret hævde over for mine børn og børnebørn, at det er vigtigt i et demokratisk samfund, at man respekterer andres synspunkter? Man kan være uenig og med lovlige demokratiske midler bekæmpe disse synspunkter, men man skal ikke fornedre eller svine hinanden til og gøre alt for at initimidere eller mistænkeliggøre andre, som det ofte høres, politikere gør.
Jeg forstår simpelthen ikke, hverken hvorfor folketingsmedlemmerne taler sådan til og om hinanden, eller hvordan nogen vælgere kan stemme på dem.
For mig er mange af vore politikere utroligt dårlige rollemodeller, og derfor er de med til at underbygge det legitime i dén form for dialog.
Jeg har læst, at Kaj Ikast foreslår, at folketingsmedlemmer, der forsynder sig mod de nye hastighedsgrænser, ikke bør være værdige til at sidde i Folketinget. Det, synes jeg, er en reel problemstilling at tage fat på, men hvor uforskammet og lidet konstruktiv kan man være i en dialog og samtidig være værdig til at sidde i Folketinget?
Dét samfund, som jeg ønsker, mine børn skal vokse op i, er et samfund, der er præget af respekt for andre mennesker og deres synspunkter.
Samfundet skal være præget af en naturlig hjælpsomhed, uden at vi selv selvisk kalkulerer, hvad kan jeg selv få ud af det, og præget af, at man tager hånd om dem, der har behov for hjælp.
Et samfund, hvor det er legalt at tro på sine egne evner, dog uden at tro, at man har større værdi end andre.
Der skal være vilje til og mulighed for gennem arbejde at forsørge sig selv og sin familie og en vilje til at yde en indsats både for et bedre samfund og en bedre verden, hvor den fattige del af verden får bedre mulighed for at udvikle sig end i dag.
På baggrund af dén tone, som synes fremherskende, kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv:
Er der reelle bud på, hvordan samfundet i fremtiden skal se ud, eller går det kun ud på at hævne sig, tryne mindretallet og skabe større og større modsætninger i samfundet?”
Skrevet af Kaj Julin fra Randers i Randers Amtsavis mandag d. 8. december

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam