Syddjursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Debatten om Kolindsund!



Debatten om Kolindsund!


Ifølge Grenaa Bladet går viceborgmester Niels Erik Iversen stærkt ind for udarbejdelsen af en projektskitse vedr. et Kolindsund med vand i. »Det vil sige - lad os nu aller først diskutere mulighederne på et kvalificeret grundlag lokalt. Det må være vejen frem«, siger han. Jeg er ikke enig. Det må da være de mange familier, der bor og ejer jorden i Kolindsund, der først skal give deres tilsagn til en undersøgelse, før en sådan overhovedet kan komme på tale. Viceborgmesteren husker nok, hvad der står i Danmarks Riges Grundlov: Ejendomsretten er ukrænkelig! Desuden skal Pumpelaugets bestyrelse administrere efter loven af 1934. Den foreskriver, at vandafledningen skal holdes intakt og vedligeholdes med de af afvandingskommissionen fastsatte dimensioner. Mon det ikke er bedre, at viceborgmesteren sætter sig ind i forholdene omkring Kolindsund inden han udtaler sig så kraftigt?

Ved mødet den 30. januar i Idrætscentret talte borgmester Torben Jensen imod en undersøgelse af et vand-i-Kolindsund-projekt. Det viser, at Torben Jensen har en større viden om forholdene i Kolindsund end viceborgmesteren har.

Ved dette møde blev der sagt meget, der var helt udenfor virkelighedens rammer. Mogens Bjørn Nielsen sammenlignede Kolindsund med Skjern Å-projektet. Så vidt jeg ved var der ingen boliger at tage hensyn til i Skjern Å-dalen. I Kolindsund derimod bor der i dag mange familier, som i givet fald må forlade hus og hjem, hvis pumperne stoppes. Desuden er Kolindsund et historisk værk. Kanalerne blev gravet med skovl og spade fra 1872 til 1878. Der var flere hundrede mand, der arbejdede i 12 timer om dagen for en krone i dagløn i den første tid af gravearbejdet. Senere blev daglønnen hævet til to kroner. Efter en gendannelse af søen vil vanddybden blive på 6 meter, udtalte Mogens Bjørn Nielsen. Det er påvist - ved nivellering fra 1934 til 1982 - at jorden er sunket cirka 75 cm. Tillægger man perioden fra 1982 til 2006 bliver det cirka 1 meter. Før udtørringen af Kolindsund var den normale vandstand 1,35 meter - i tørre somre kun 90 cm. Vandstanden bliver således kun 2,35 meter - ikke 6 meter. Sejladsen bliver således en del begrænset. De såkaldte »Kolindsunds Venner« blander sig meget i debatten - uden i øvrigt at kende noget videre til forholdene vedr. Sundet.

Viceborgmesteren efterlyser sammenlignelige områder. Her er det helt klart Lammefjorden, der kan komme på tale. Den blev udtørret i samme periode som Kolindsund. Lammefjordens Dige- og Pumpelaug kan sikkert give oplysninger om deres forhold. Her pumpes der godt 2 meter dybere end i Kolindsund. Mogens Bjørn Nielsen anslår, at en undersøgelse vil koste omkring 200.000 kroner. De penge kan bruges på en langt mere fornuftig måde.


Med venlig hilsen
Leo Dolmer
Allelevsund


Kilde: Grenaa Bladet

sof


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam