Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Hvad med psykiatrien?

Hos Støtteforeningen for Sindslidende er man stærkt bekymrede for fremtiden for de psykisk syge og dermed deres pårørende med trusler om endnu flere nedskæringer end dem, der i forvejen vanskeliggør behandlingen af de psykisk syge i Århus Amt:


”Psykiatrisk behandling er ikke kun et amtsligt spørgsmål, men i høj grad også et kommunalt anliggende, nemlig socialpsykiatrien.
Amtet betaler sygehus-indlæggelser, vagtlæger, praktiserende læger, politi, sygesikring og nogle af de psykiatriske bosteder.
Kommunerne skal klare flere og flere socialpsykiatriske opgaver og har derved påtaget sig en opgave, de endnu ikke er klædt på til - især over for de tungeste sygdomsramte, altså patienter der ikke har erkendt deres sygdom, og hvor systemets højtprioriterede ”personlig frihed frem for alt” slår mange ihjel eller bliver medpuffere til et langvarigt forpint helvede, der kan ende med selvmord eller en langsom død på grund af manglende evne til at varetage egenomsorg.

De amtslige politikere påstår nærmest, at alt er helt OK, mens de kommunale politikere overhovedet ikke vedkender sig problematikken. De taler i hvert fald ikke højt om det. Og rigtigt mange aner ikke, hvad psykiske sygdomme egentlig er.
Utroligt, at de kommunale socialudvalgsmedlemmer vil være bekendt at forholde sig så tavse! Skyldes det uvidenhed eller uvilje til at vedkende sig, at i deres kommune er der altså sindssyge mennesker?
Man hører og ser aldrig en kommunalpolitiker udtale sig om psykiatri-politikken til trods for, at f.eks. en kommune på bare 8.600 indbyggere ifølge statistikken har 1.700 borgere med en psykisk sygdom enten i en lettere/forbigående version eller tung og langvarig med en social invalidering til følge.

Udover de psykisk syge er der gennemsnitlig tre gange så mange pårørende, som mærkes på livet. De lever med en for omverdenen usynlig sygdom i familien, som tynger dem i knæ af magtesløshed over for et system, der i den grad ikke vil tage fat og hjælpe nutidigt.
Det er uhyre vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem hospitalsindlæggelse og efterfølgende udslusning til enten egen bolig, bofællesskab med eller uden psykiatrisk bemanding eller et decideret plejepsykiatrisk bofællesskab.
Men samarbejdet er så som så. Eksempelvis hvis en skizofren person ikke vil tage sin medicin, modtage social træning og frit kan forlade sit bosted, har medarbejderne ikke nogen mulighed for at udføre et væsentligt behandlingsforløb, selv om der økonomisk er tilført flere personaler til øget omsorg, fordi patientens ret til personlig frihed forhindrer en passende hjælp.

Selv om medarbejdere på et psykiatrisk bosted og diverse ”med”-behandlere er gået i tværgående samarbejde via en samtykkeerklæring fra patienter, og de har viljen - så ses ikke effektiv behandling, bl.a. på grund af, at de både mangler viden og tilpasset lovhjemmel til at ”påføre” individuel behandling i socialpsykiatrien samt - samarbejde med de pårørende.
Personaler, vagtlæger, praktiserende læger og politi er ikke godt nok klædt på til at varetage en forsvarlig omsorg for patienten med sigt på helbredelse eller bare en væsentlig forbedring.

Det er absolut påkrævet, at politikerne på alle led kommer ned i gulvhøjde. Amtet har en pårørendepolitik, som virker mere eller mindre, alt efter hvor man har hjemsted.

Kommunerne har ingen pårørendepolitik, og Folketingets medlemmer har mistet forbindelsen til virkeligheden.
Skal vi have flere lig på bordet? I så fald er det meget tæt på. Inden for de seneste dage har jeg personligt kendskab til to selvmordsforsøg, samt at min egen datter på sjette uge er forsvundet ud i det blå, uden der gøres væsen af det! Selvmordsforsøg sker næsten hver dag, og mange forsvinder i udlandet på grund af, at der ikke sker en egentlig eftersøgning (som ved mord), selv om der er sat efterlysning i gang - nationalt som internationalt.

Pressen skriver om selvmord, men mange flere forsøg ligger gemt i skabene! Vi i pårørendeforeningen hører alt for ofte om tilfælde, og det samme gælder i andre psykiatriske foreninger.
Hvor er vi på vej hen med psykiatrisk behandling?”

Skrevet af næstformand i Støtteforeningen for Sindslidende, Lissi Meder Kyster fra Gjerlev, i Randers Amtsavis tirsdag d. 7. juli

Kilde: Randers Amtsavis

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam