En socialdemokrat fra Langå svarer i det følgende på Hans Kortbeks indlæg forleden, hvori han kritiserede den danske venstrefløj med S i spidsen for bare at være anti-amerikansk. Som svar gennemgår Arne Nielsen hele forløbet af den danske krigsdeltagelse sammen med den amerikanske højrefløj:
”Det er ikke underligt, at Hans N. Kortbek som en god Venstre-mand i sidste uges læserbrev bifalder Anders Foghs krig mod Irak og kalder indsatsen bÃ¥de nødvendig og moralsk rigtig.
Den står også helt bag den amerikanske ultra-højre regering i beslutningen om overfaldet på Irak.
Kortbek benytter også sit læserbrev til sit sædvanlige angreb på venstrefløjen og især Socialdemokraterne med Mogens Lykketoft og påstår, at vi er anti-amerikanske, fordi vi ikke bifalder den amerikanske højre-regerings politik.
Men vi socialdemokrater er jo ikke anti-danske, blot fordi vi ikke har høje tanker om VKO-regeringens minimalstatspolitik. (Det er jo Pia Kjærsgaard, som har bukserne på i dén regering).
Kortbek afslører selv ulovlighederne, når han skriver, at man ikke kunne finde et flertal for krigen i FN. For det er rigtigt, at USA handlede uden godkendelse fra FN`s Sikkerhedsråd, som uanset mere eller mindre effektivitet er oprettet af de fleste af verdens nationer for at ordne internationale tvistigheder på fredelig vis.
Kan de ikke ordnes i mindelighed, er det FN, som rekvirerer hjælp af sine medlemslande til at banke parterne på plads. Så alle krige, som ikke opfylder disse betingelser, er ulovlige.
For en gangs skyld er jeg helt enig med Kortbek i, at det er spild af tid med en undersøgelseskommission om vores engagement i Irak. Det er fuldt belyst, at statsministeren førte os ind i vores eneste krig siden 1864 uden det nødvendige grundlag. Så nu behøver vi kun statsministerens offentlige bodsgang i dén anledning.
Oprindeligt var grunden til overfaldet på Irak mistanke om besiddelse af atomvåben og kemiske våben samt bekæmpelse af den globale terrorisme. Man fandt først på argumentet om fjernelse af Saddam, da det viste sig, at sådanne våben ikke fandtes, og at Irak ikke husede terrorister.
De alvorlige problemer i Irak opstod først, efter at præsident Bush havde erklæret krigen for vundet og indførte amerikanernes form for demokrati ved to valg med ført hånd.
Hans N. Kortbek hylder også vores demokrati, men tror også, at det umiddelbart kan overføres på irakerne. Dét anser jeg for en smule for optimistisk, og det viste sig da også, at irakerne gerne ser besættelsesmagten forlade Irak.
Kortbek hænger sig i, at socialdemokraterne gentagne gange har godkendt forlængelser af vores engagement i Irak, efter at skaden var sket. Men det var skam, fordi vore soldater stod i dén suppedas, som Anders Fogh havde bragt dem i, og vi nødvendigvis måtte bakke vores tropper op dér, selv om vi intet ansvar havde for deres situation.
Vi socialdemokrater mener, at der nu ikke er andet at gøre end at overlade Iraks olieinteresser til irakerne selv.”
Skrevet af Arne Nielsen fra Langå i Randers Amtsavis d. 28. august
Kilde: Randers Amtsavis
sof