I dette indlæg giver vores regionsrådsformand udtryk for, at mens verden bevæger sig, er han i disse år nok ikke den eneste, der synes, at det går ganske stærkt.
Danmark og den vestlige verden bliver presset af konkurrencen fra bl.a. Asien. Vi mister markedsÂandele og job.
Samtidig ser vi en udvikling, hvor stadig færre unge skal forsørge stadig flere ældre. Prognoser siger, at indbyggertallet i Region Midtjylland i 2030 er steget med 130.000 indbyggere - fra 1,26 mio. til næsten 1,4 mio. indbyggere. Det er der i sig selv intet problematisk i. Men når arbejdsstyrken i samme periode kun stiger med 10.000 indbyggere, blinker advarselslamperne. For hvem skal forsørge de stadigt flere uden for arbejdsmarkedet?
Desuden viser tallene, at udviklingen sker skævt: Den østjyske befolkning stiger med hele 117.000 indbyggere, mens den vestjyske kun stiger med 13.000 indbyggere.
Region Midtjylland og de 19 kommuner tager sammen handsken op. Vi ønsker, at Region Midtjylland skal udvikle sig til en international vækstregion i et sammenhængende Danmark.
Første skridt er et fælles billede af, hvor vi vil hen. Det har region og kommuner i fællesskab spillet ud med i et udkast til en ny regional udviklingsplan. Her handler det bl.a. om gå offensivt ind i forhold til klimaændringerne og omsætte udfordringerne til nye forretningsområder.
Det handler også om at hæve uddannelsesniveauet hos alle. Ifølge prognoserne vil der i Region Midtjylland i 2030 være et stort underskud af højtuddannet arbejdskraft, mens efterspørgslen på ufaglært arbejdskraft falder markant. Planen kommer snart i høring, og allerede nu kan man læse forslaget på
www.ru.rm.dk
Sundhedsområdet er et af de områder, udviklingen går stærkt. Vi har mulighed for at give borgerne stadig flere muligheder for behandling. Det er godt. Men også den offentlige sektor har en stram økonomi. Vi har i Region Midtjylland mærket det i form af en stor omstillings- og spareplan, der i 2011 og 2012 skærer mere end en halv mia. kr. af vores budget og desværre betyder, at vi har måttet afskedige mange dygtige ansatte.
Som svar på de økonomiske udfordringer har Region Midtjylland i 2011 sat fokus på kvalitet i sundhedsvæsenet. Vi går sammen med de fire andre regioner efter at forebygge fejl og reducere spild. Det er bedre for patienterne og det sparer ressourcer.
For eksempel skal vi blive bedre til at forebygge infektioner. Vi skal effektivisere, bl.a. gennem fælles indkøb og it. Fokus på kvalitet betyder også, at der skal prioriteres anderledes end hidtil.
Der er nok at arbejde med i det nye år.
Kilde: Bent Hansen, Regionsrådsformand (S) i Stiften mandag d. 2/1-12.
/Bjarke.