Forleden bragte vi et indlæg fra socialdemokraten Torben Hansen, hvori han kritiserede landbrugets top for deres udtalelser om, at en landskendt svinebonde er blevet uretfærdigt dømt til at aflive tusindvis af svin – så han kommer ned i det leje for svineproduktion, der er gældende i dag. Torben Hansen kaldte det ”lighed for loven”.
I dag svarer Landbrugsrådets formand så igen og uddyber, hvorfor han sagde, som han sagde:
”Mange – herunder Lars Bang (Randers Amtsavis d. 9. august) – har reageret på mine udtalelser om overproduktion af svin.
Men før jeg bliver skrevet ind i historiebøgerne som dén, der forsvarer landbrugets brodne kar, vil jeg gerne gøre en ting meget klart: Enhver landmand, der overtræder reglerne, må tage følgerne – uanset om det er bøde, fængsel, træk i afregning og landbrugsstøtte eller nedskæring i sin produktion, sådan som tilfældet er på Eskelund.
Det er ikke – og har aldrig været – til diskussion (skønt jeg måske ikke har udtalt mig tilstrækkeligt klart i dén sag). Jeg bestrider ikke, om der skal gribes ind over for landmanden – for det skal der bestemt. Landmanden må pålægges straks at lovliggøre sin produktion, og han må straffes for at bryde landbrugsloven. Ingen diskussion om dét.
Jeg har blot givet udtryk for, at jeg finder Jordbrugskommissionens afgørelse om, at landmanden fremover ikke må producere dét, han har tilladelse til, voldsom. Men det er ikke det samme som at forsvare landmanden og hans overproduktion. Han har overtrådt reglerne og må tage sine klø for det.
Da den tidligere landbrugslov blev vedtaget i 1999, medførte det en del ændringer, bl.a. i forholdet mellem antallet af husdyr og dét areal, landmanden selv ejer (hvor det hidtil havde været tilstrækkeligt at have rådighed over jorden).
De landmænd, der ikke opfyldte de nye skærpede krav, kunne fortsætte lovligt frem til 2019 – det kaldte man Overgangsordningen. I dén periode måtte de kun foretage små udvidelser.
Eskelund-sagen viser, at landmanden har produceret mere, end han må. Spørgsmålet er herefter, om landmanden skal have besked på at skære sin produktion tilbage til dét, han havde tilladelse til at producere, da 1999-loven trådte i kraft. Eller om han skal underlægges de nye skærpede krav, hvilket – på grund af kravet om, at han selv skal eje en større procentdel af jorden – betyder, at han fremover ikke må producere dét, han har tilladelse til.
Jordbrugskommissionen har valgt den sidste fortolkning og har pålagt landmanden inden for seks måneder at skære sin produktion ned, så den opfylder de nye skærpede krav – de krav, der ifølge overgangsordningen først skal gælde fra 2019. Han er dermed frataget retten til at lovliggøre dén produktion, han havde i 1999.
For mig at se svarer Jordbrugskommissionens tolkning til, at en parcelhusejer, der har bygget en ulovlig garage, får besked på at rive ikke kun garagen, men også 70% af huset ned.
Men det er nu op til myndighederne
eller domstolene at vurdere Jordbrugskommissionens tolkning af reglerne.”
Skrevet af Landbrugsrådets præsident og formand for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, i Randers Amtsavis d. 12. august
Kilde: Randers Amtsavis
Rex