I dag gør Langås ex-borgmester et voldsomt udfald mod Venstre-manden Hans Kargaard Thomsens lovprisning forleden dag af regeringens skattepolitik. Kaj Møldrup Christensen skriver følgende:
”Venstre har travlt med at køre kampagne for sit skattestop, og reklamerne distribueres blandt andet af partiets kandidater til Folketinget i form af diverse læserbreve i aviserne. Det gælder f.eks. Hans Kargaard Thomsen, også medlem af Århus Amtsråd, som i et indlæg koger af begejstring over den nuværende regerings skattepolitik og fremsætter urigtige påstande om den forrige regering (d. 24. august).
H. K. Thomsens bemærkninger om fordelingerne af lettelserne mellem højere og lavere indkomster er alt for rosenrøde i forhold til resultatet af en skingrende skæv skattepolitik. Den betyder gevinster til dem med de højeste indtægter. Til gengæld må de dårligst stillede nøjes med meget lidt eller slet intet. Det er for kort tid siden dokumenteret igen af en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for FOA og Pædagogisk Medhjælperforbund.
I lighed med andre partifæller kan denne Venstre-mand naturligvis ikke nøjes med at (skam)rose regeringen, men kritiserer også den tidligere SR-regerings politik på skatteområdet, der stilles op som et skræmmebillede. Men uanset hvor ofte påstanden bliver gentaget af Venstre-folk, hviler den på et falsk grundlag. Kendsgerningen er, at der var ro på skatte-afgiftstrykket i 1990`erne under SR-regeringen.
I denne gode periode lykkedes det at skabe garanti for pasning af børn i over 90% af kommunerne og hermed 150.000 nye pladser. Aldrig før har så mange fået så meget uddannelse som i denne periode. Nyrup-regeringerne fik også gennemført en forkortelse af ventetiderne på hospitalerne for over 90% af patienterne, og Danmark blev dét land, som ydede mest hjemmehjælp pr. indbygger med en personalestigning på næsten 33%.
På trods af udgifter for milliarder til disse massive forbedringer af velfærden lykkedes det Nyrup & Co. at få skatte-afgiftstrykket fladet ud til omkring 50%. Et udvalg af eksperter vedrørende ”Skat og Internationalisering” kunne i februar 2001 konkludere, at ”skattetrykket er holdt i ro i 1990`erne. Det er det første årti i Efterkrigstiden, hvor skatte-afgiftstrykket ikke er steget”. Eller med professor Jørgen Goul Andersens ord: ”Trods betydelige velfærdsforbedringer – herunder stor stigning i det offentlige forbrug – har man i 1990`erne oplevet et markant fald i det offentlige udgiftstryk, der nu er det laveste i 20 år”.
Det har dog ikke hindret de borgerlige i at synge videre på sangen om, at skatte-afgiftstrykket steg og steg i Nyrup-perioden. Men det var i Schlüter-perioden, at skatte-afgiftstrykket steg, altså dengang Anders Fogh var skatteminister, inden han måtte gå af i utide for at have vildledt Folketinget om sin lidt for kreative bogføring. Det steg fra 45% af BNP i 1982, da Poul Schlüter tiltrådte som statsminister, til 52% i 1988, før det atter blev sænket til et lavere niveau, som Nyrup-regeringerne derefter fastholdt.
I Nyrup-perioden blev der vedtaget 379 skattelove. Af disse var 171 uden provenu-mæssige konsekvenser, mens der var tale om 105 stigninger og 103 lettelser. Igen og igen har man fra borgerlig side påstået, at SR-regeringen næsten hver måned gennemførte en ny skattestigning. De borgerlige synes således uden kendskab til de 103 skattelettelser, som stort set udligner de 105 stigninger! Vælgerne fik ligeledes gang på gang fra borgerlig side at vide, at SR`s ”pinsepakke” fra sommeren 1998 ville føre til en skattestigning, skønt den i 2002 – som forudset – gav 4,5 mia. i skattelettelser på grund af en sænkning af bundskatten.
De borgerlige har endvidere fremhævet, at Nyrup-regeringernes mange afgifter – herunder ikke mindst ”de grønne” – øgede det samlede skatte-afgiftstryk. Så sent som i februar i år kunne Finansministeriet dog oplyse, at disse stigninger under Nyrup generelt beløb sig til 2,0% af brutto-nationalproduktet. Men ”i modsat retning trak ændringer i selskabs- og ejendomsskatter samt særligt de statslige personskatter, der samlet set har bidraget til at reducere(!) skattebelastningen med 2,0% af BNP”. Samlet set er der således ikke sket en stigning i skatte-afgiftstrykket som følge af ”de grønne afgifter”.
I øvrigt skyldes to tredjedele af skatte-afgiftsstigningerne siden 1945 borgerlige regeringer, skønt de kun har siddet i en tredjedel af perioden. Dét er den sande historie om de borgerlige skattehelte, som sjældent fortælles og heller ikke af f.eks. H. K. Thomsen.”
Skrevet af det socialdemokratiske amtsrådsmedlem Kaj Møldrup Christensen i Randers Amtsavis d. 31. august
Kilde: Randers Amtsavis
Rex