Tak til
 






  
05/05 2023

Grenå Kommune var på forkant

Udviklingen af en lugtfri grisestald hos en landmand på Grenå-egnen sætter i disse dage Djursland positivt på landkortet. Det lokale dagblad har i en artikel antydet, at Grenå Kommune skulle have modarbejdet projektet, men hertil svarer de to politiske chefer for kommunens tekniske forvaltning:

Århus Stiftstidende/Randers Amtsavis bragte d. 10. januar 2005 en artikel med overskriften: ”Svinehold uden lugtgéner” og under-overskriften: ”Gårdejer i Allelev kan som den første i landet udvide sin besætning i bynært område”.
Grenå Kommune har med megen interesse og energi arbejdet med denne sag. Som den første kommune i landet godkendte Grenå Kommune et bolignært svinebrug med luftrensning. Grenå Kommune har i høj grad været bevidst om de erhvervsmæssige perspektiver i denne sag.
I artiklen bliver kommunen bebrejdet for modvillighed mod projektet og for lang sagsbehandlingstid. Denne kritik er ikke rimelig, da Grenå Kommune har arbejdet seriøst med sagen og er uden skyld i den lange sagsbehandlingstid.
I første omgang søgte gårdejeren i Allelev om at udvide sit dyrehold ved at bygge en stald tæt på Allelev. Det vurderede Grenå Kommune ville medføre for store lugtgener for de omkringboende i Allelev. Der blev derfor givet afslag på ansøgningen.
Kommunen foreslog gårdejeren en alternativ placering ca. 300 meter fra Allelev, hvor stalden kunne opføres uden gener for naboerne. Gårdejeren ønsker ikke at udnytte denne mulighed.
I stedet blev ansøgt om miljøgodkendelse til at placere den nye stald tæt på Allelev, men nu med installering af et luftrensningsanlæg for lugt og støv fra firmaet Perstrup Beton.
Grenå Kommune besluttede, at der kunne gives miljøgodkendelse, såfremt Perstrup Beton kunne dokumentere, at udvidelsen ikke ville medføre forøgede lugtgener for omliggende huse og ejendomme.
I sagsforløbet har Grenå Kommune – sammen med Perstrup Beton – besøgt et forsøgsluftrensningsanlæg og et anlæg med luftrensning fuldskala-størrelse. Grenå Kommune har været Perstrup Beton behjælpelig med beregninger af lugtgenerne. Grenå Kommune har gjort Perstrup Beton opmærksom på produktionsforhold, der kunne være med til at reducere lugtgenerne og dermed være en fordel for projektet. Endvidere har Grenå Kommune – i tæt samarbejde med Perstrup Beton – opstillet en række vilkår, som skal sikre, at det med minimale udgifter løbende kan kontrolleres, om luftrensningsanlægget fungerer.
Perstrup Beton har under forløbet haft problemer med at dokumentere den lovede rensningseffekt og har måttet ændre i projektet. Grenå Kommune har flere gange måttet rykke for lovede oplysninger for at komme videre i sagen.
Århus Amt traf d. 22. januar 2004 afgørelse om, at projektet ikke kræver VVM-redegørelse (en omfattende vurdering af projektets virkning på miljøet).
Denne afgørelse blev af Danmarks Naturfredningsforening påklaget til Naturklagenævnet, som først traf endelig afgørelse i sagen d. 14. september 2004.
For at fremme projektet gav Grenå Kommune miljøgodkendelse til udvidelsen allarede d. 14. juni 2004, således at gårdejeren kunne komme i gang med byggeriet, så snart afgørelsen fra Naturklagenævnet forelå.
Først d. 5. november 2004 – altså næsten 5 måneder efter, at miljøgodkendelsen var givet – indsendte Perstrup Beton, på gårdejerens vegne, de sidste byggetekniske oplysninger, således at Grenå Kommune endelig kunne give igangsætningstilladelse!

Kilde: Skrevet af formand og næstformand for Teknisk Forvaltning i Grenå Kommune, Henning Christensen (S

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam