Af Forældrebestyrelsen i
Børnehuset Romlehøj
Kolind
På forældrebestyrelsens møde den 13. januar blev vi desværre nødsaget til endnu en gang at finde måder at spare på i ”vores” børnehave. Det var som at vælge mellem pest eller kolera.
I børnehuset Romlehøj har vi, tillige med øvrige institutioner i Midtdjurs, modtaget en skrivelse vedr. den økonomiske situation i 2005 og følgende. Vi har diskuteret denne skrivelse i forældrebestyrelsen og har udarbejdet et høringssvar, som er sendt til kommunen. Dette høringssvar har vi nu valgt at bringe i avisen for at informere om forældrebestyrelsens holdning til yderligere besparelser på daginstitutionsområdet. Derudover bringer vi dette læserbrev med vores overvejelser vedr. kontinuerlige besparelser på børnepasningsområdet.
Ifølge ovennævnte skrivelse fra borgmesteren/Midtdjurs Kommune skal vi forholde os til et underskud på omkring 10 millioner kr., hvor borgmesteren udsender forslag til konkrete reduktioner på budgettet for dagtilbudsområdet i høring. På dansk betyder det, at børnehuset Romlehøj vil skulle spare ca. 87.000 kroner oven i den besparelse på 1 procent (ca. 30.000 kr.), som vi i forvejen er pålagt i 2005.
På baggrund af denne skrivelse blev vi på forældrebestyrelsesmødet den 13. januar 2005 nødsaget til at finde den i forvejen pålagte besparelse på 1 procent. Efter lang overvejelse og diskussion valgte vi at ”spare” børnefødselsdagene væk – vi vil pointere, at det føltes som at vælge mellem pest eller kolera: skulle der skæres i personaletimer, på morgenmaden eller indkøb af legetøj. Det er uforsvarligt at skære yderligere i personalenormeringen, og de børn, der kommer meget tidligt, skal have mulighed for at få morgenmad i børnehaven, og lidt legetøj skal de vel også have, når de skal være i børnehaven hele dagen?
Så konsekvensen blev, at det nu er slut med at tage hjem til børnefødselsdag hos børnene, slut med at se, hvor kammeraterne bor, deres værelser, kæledyr, legetøj m.v. Dette betyder faktisk meget for børnene. De glæder sig til og snakker meget om fødselsdagsbesøget, fra den dag den fine indbydelse hænges op i børnehaven. Det giver dem større kendskab til hinanden, hvilket er en god ballast i deres fremtidige sociale liv. Besparelsen bliver på ca. 20.000 kr. årligt, som bruges på bustransport til de børn, som bor uden for Kolind, og da det skal være ens for alle, skal alle fødselsdage nu holdes i børnehaven.
I forældrebestyrelsen ved vi fortsat ikke, hvordan vi skal finde en besparelse på yderligere 87.000 kr. + 10.000 kr., som vi nu mangler at spare! Skal børnehaven lukke, eller ønsker politikerne, at der fortsat skal være mulighed for pædagogisk forsvarlig børnepasning i Midtdjurs kommune?
Vi vil gerne pointere, at børnehuset Romlehøj på ingen måde er skyld i kommunens underskud. Romlehøj har derimod holdt sig inden for budgetrammen og i henhold til decentral styring af institutionernes budgetter selv lagt til side til løbende vedligeholdelse samt nyanskaffelser; dette indebærer indkøb af nyt køleskab, når det gamle går i stykker, vedligeholdelse af toiletter m.v.
Vi finder det urimeligt og uforsvarligt, at daginstitutionerne, som i forvejen har stramme budgetter og, efter vores overbevisning, en lav personalenormering pr. barn, skal finde en så stor besparelse på budgettet.
Hvad blev der af Mission Midtdjurs vision om rummelighed? Krav om læreplaner, lønsumstyring, teamsamarbejde m.v. uden tilførsel af ressourcer har snarere ført til ”klaustrofobiske” forhold for det enkelte barn, idet det reelle rådighedsbeløb pr. barn bliver mindre og mindre. Konsekvensen af de ovennævnte besparelser står i skærende kontrast til politikernes egen hensigt med Mission Midtdjurs. I stedet er følgerne:
- mindre tid til børnene
- mindre kompetenceudvikling
- mindre forældresamarbejde
- mindre rummelighed
- mindre udvikling – mere pasning
- større stressfaktor
Fra forældrebestyrelsen rettes hermed en stor protest til kommunen: Hvilket niveau ønsker politikerne for pasningen af vores børn i institutionerne i Midtdjurs Kommune?”
Høringssvar angående den økonomiske situation i 2005 og følgende
”Riget fattes penge” forlyder en gammel talemåde. Bestyrelsen i Børnehuset Romlehøj følger atter med dyb bekymring nye udmeldte besparelsesforslag. Vi har følgende kommentarer til borgmesterens sparekatalog på dagtilbudsområdet:
Punkt A + B
For Børnehuset Romlehøj betyder besparelsen en reducering i budgettet på omkring 87.000 kroner – der oven i naturligvis besparelsen på 1procent samt de besparelser, som indkøbsaftalen har betydet.
Besparelserne vil forringe vores serviceniveau, hvor både børn og personale kommer til at betale prisen. Bestyrelsen frygter, at nedskæring af personaletimer vil betyde en større stressfaktor for personalet - og et psykisk godt arbejdsmiljø kan vælte – arbejdsmængden vil være den samme, men på færre hænder. Arbejdsmængden er øget med nye, spændende tiltag indenfor området som fx implementering af læreplaner og Mission Midtdjurs, men uden ekstra personalekompensation. Flere feriedage, omsorgsdage etc. (selvom det er et personalegode) er også kommet til uden øgede personaletimer til pasning af vores børn, hvilket jo selvsagt betyder, at personalet skal ”løbe stærkere” i dagligdagen (en uge ekstra til 10-11 personer gør et godt indhug på vikarbudgettet). Vi spørger os selv om, hvor rummeligheden bliver af.
Vores udfordring, for at bruge det meget moderne udtryk, må være selv at finde besparelserne på vores budget, hvor det gør mindst ondt. Vi håber også, at der i forbindelse med indgåelse af ny overenskomstaftale tages højde for lønstigning til personalet.
Punkt E
Med overgangen til økonomisk decentralisering med ret til overførsel af evt. over- eller underskud, har det gjort det lidt lettere for institutionerne at få budgetterne til at balancere. I den forbindelse er det meget beklageligt, hvis et eventuelt overskud fra 2004 indefryses indtil 2006 – eller helt inddrages. Det er umuligt at forudsige, hvordan et nyt år vil gå med hensyn til fx sygdom, og et godt råd fra løn- og personaleafdelingen har altid været, så vidt som muligt at overføre mindst 50.000 kroner som en slags forsikring. Vi har i Børnehuset Romlehøj ligeledes prioriteret at spare op til at få råd til almindelig vedligeholdelse på et ældre hus og større investeringer fra år til år.
Derfor mener vi, at det er meget uheldigt, at institutionen ”skal straffes” for en meget ansvarlig styring af vores økonomi ved en evt. inddragelse af et overskud.
Punkt F
Flere forringelser = dårligere service. Besparelser i 2005 – måske yderligere besparelser i 2006? Hvilket niveau ønsker politikerne for pasningen af vores børn i institutionerne i Midtdjurs Kommune? Det spørgsmål vil vi gerne stille til politikerne.”
Kilde: Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs
rex