Venstremanden Eyvind Vesselbo fra Folketingets miljøudvalg talte om molbo-arbejde i forbindelse med, at landmændene i Kolindsund var blevet tvunget til at returnere mange vognlæs grus og sten, som de tidligere har gravet op. Han klandrede i dén forbindelse amtet for at stå bag en beslutning, som han mente var til skade for naturen. At hans politiske modstandere på den yderste venstrefløj og Danmarks Naturfredningsforening i læserbreve gjorde opmærksom på, at Pumpelaget havde brudt Skov- og Naturstyrelsens bestemmelser vedr. sagen, er ikke overraskende.
Men at forleden dag nu også Eyvind Vesselbos partifælle, formanden for teknik og miljø i Århus Amt, Erik Poulsen, giver ham nøjagtigt dem samme besked, er måske nok så bemærkelsesværdigt. Også en borger fra Grenå melder sig nu i koret af kritikere af Vesselbos holdninger med følgende indlæg:
"I den seneste tid har såvel Randers Amtsavis som TV2 Østjylland beskæftiget sig med grusudlægningen i Grenåen.
Nogle af de trykte og viste udtalelser fra de involverede parter har karakter af uvidenhed og overreaktion.
Hr. Eyvind Vesselbo, der er formand for Folketingets miljøudvalg, har til TV2 udtalt, at grusudlægning i Grenåen ikke er godt for naturen.
Det er særdeles beklageligt, at han ikke er bedre vidende inden for dét, han er formand for.
Nogle af de næringssalte, der udskylles og havner i Grenåen, vil en sten- og grusbund nemmere kunne omsætte, end den eksisterende bund var i stand til.
Derfor gavner sten og grus i Grenåen også Kattegat, for udvaskningen af næringssalte til Kattegat vil blive reduceret og risikoen for iltsvind minimeret en smule.
I Danmark er der inden for det sidste årti foretaget mange grusudlægninger i vandløb, og miljømæssigt set er der opnået meget miljø for pengene.
Samtidig med de tiltagende grusudlægninger i vandløb er der flere steder opnået et godt samarbejde mellem landbrugsorganisationer, lodsejere, lystfiskere og andre naturinteresserede interesseorganisationer.
Ved Ribe er der lige startet et 150 km langt restaureringsprojekt af de mindre vandløb i systemet - hér skal der også lægges grus ud i åen.
Projektet foregår i tæt samarbejde mellem skoler, lystfiskere og landbrugere. Danmarks miljøminister, Hans Christian Schmidt, støtter i øvrigt projektet, og det samme gør den regionale landbrugsforening. De véd nemlig, at samarbejde og en grøn profil er vigtigt for landbruget.
Såfremt grusudlægningen i Grenåen bliver udført op til regulativmæssig bund, vil afvandingen ikke blive dårligere end før opgravningen, og åen vil leve op til de krav, som lovgivningen stiller til vandføringsevnen.
Men på grund af forskellige forhold har Kolindsund og det omliggende landskab i regnfulde perioder haft svært ved at komme af med vandet. Der vil sandsynligvis også fremover opstå perioder med meget regn og deraf følgende vand på markerne - det sker i øvrigt også andre steder i Danmark.
Hvert eneste vandløb i Danmark har et regulativ, som blandt andet beskriver retsgrundlaget for administrationen af vandløbet.
Der findes også et regulativ for Grenåen, og bryder man dét, har man efter min opfattelse overtrådt loven, og derved risikerer man at påføre sig ærgrelser og udgifter.
Om lidt over to år skal der foretages en vurdering af, om regulativet for Grenåen bør revideres, og til dén tid kan enhver med interesse i at ændre regulativet indsende sine forslag til Århus Amt, som er den ansvarshavende myndighed for Grenåen."
Skrevet af Gerhard Brandt Jørgensen fra Grenå i Djurslands Posten d. 14. oktober.
Kilde: Djurslands Posten
Rex / Bjarke