I Randers Amtsavis kører der for tiden en livlig debat mellem tilhængere og modstandere af lukkeloven. I dag er det et tidligere folketingsmedlem fra det hedengangne parti, Retsforbundet, der skriver:
Direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, forudser ragnarok, hvis lukkeloven afskaffes, og planlovgivningen for butiksetablering gøres mindre restriktiv (Amtsavisen d. 1. april).
Det er ikke rigtigt, at de to love har virket som et bolværk imod øget koncentration i detailhandelen, for så ville denne koncentration jo ikke have fortsat. Her kan kun en effektivt håndhævet monopol-lovgivning virke.
Lukkelovens betydning for beskæftigelsen er negativ. Hvis lukkeloven blev fjernet, ville det, hævder dens tilhængere, afskaffe 1 af 3 arbejdspladser i de mindre butikker og forøge beskæftigelsen i de større butikker fra 2 til 3.
Men dels vil det betyde en mere effektiv udnyttelse af arbejdskraften, dels vil den øgede åbningstid forøge den samlede beskæftigelse i butikslivet.
Lukkeloven begrænser omkostningerne i detailhandelen, hævder Wagner. En tvivlsom påstand, eftersom lukkeloven blokerer for en naturlig, markedsøkonomisk strukturudvikling og således – stik modsat Wagners påstande – begrænser konkurrencen i detailhandelen.
Lukkeloven understøtter det fintmaskede butiksnet, mener Wagner. Men sandheden er jo, at når det kommer til stykket, er det forbrugernes ønsker og behov, der bestemmer, hvor ”fintmasket” butiksnettet skal være – ikke planøkonomiske restriktioner som lukkeloven.
Hermed er vi ved dén faktor, som ikke interesserer Wagner og de øvrige lukkelovs-protektionister et hak, nemlig forbrugernes ønsker. Ifølge Gallup i Berlingske Tidende (jan. 04) går 67% af vælgerne ind for en afskaffelse af lukkeloven – kun 33% vil bevare den.
John Wagner repræsenterer dén del af detailhandelen, som den nuværende lukkelov giver konkurrenceskadende privilegier på forbrugernes og den øvrige detailhandels bekostning. Han er en kedelig monopolist.
Det er pinligt, at ikke hele den danske detailhandel er tilhængere af, at de handlende og forbrugerne selv skal kunne bestemme, hvornår de vil handle med hinanden.
Kilde: Skrevet af Ib Christensen fra Randers i Randers Amtsavis d. 6. april
rex