I dag kommer Langås tidligere borgmester med et par formanende ord om at holde sig demokratiet for øje, hvad enten det gælder sammenlægninger af kommuner eller amter. Han efterlyser den folkelige debat og skriver følgende:
”Overskriften er god og rigtig for arbejdet i dén strukturkommission, som regeringen har nedsat til at analysere og vurdere fordelingen af opgaverne i den offentlige sektor. ”Borgeren i centrum”, lyder den manende og minder meget om titlen på et smukt valgprogram år tilbage fra Socialdemokraterne. Her stod: ”Mennesket i centrum”.
Netop dét bør sagen dreje sig om, når kommissionen er kommet med sit udspil til nytår, og vi skal i gang med at drøfte, hvordan vort land skal ligge i fremtiden med kommuner og amter eller regioner. For at opgaverne kan blive løst bedst og billigst og på en måde, som er mest vedkommende for borgerne rent demokratisk. Det sidste er mest vigtigt af alt og bør derfor fylde langt mere i diskussionen end hidtil.
Foreløbig har denne mest været præget af repræsentanter for de kommunale organisationer og større kommuner, som har haft travlt med at markere sig og fortælle, hvorledes verden skal indrettes. De vil ikke vente på det færdige oplæg fra kommissionen og en grundig debat, som beboere i amter og kommuner gerne skulle inddrages i. Hele den offentlige sektor er jo kun til for deres skyld.
Når vi har diskuteret os frem til de bedst mulige rammer for borgerne, kan vi trække stregerne på kortet og finde ud af antal og størrelse på kommunerne samt afgøre amternes skæbne. Skal de afløses af få, mægtige regioner eller helt afskaffes og erstattes med f.eks. statslige styrelser? Her er tale om komplicerede spørgsmål, men svarene må være rimeligt nemme at finde, fordi målet er så klart.
Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og flere andre har også for længst afskrevet amterne til fordel for regioner, men uden direkte valg af borgere til at lede dem og uden ret til at udskrive skatter. Med i koret er LO i Randers, hvilket var én af sommerens negative overraskelser. Dansk Industri har med sin letfærdige kampagne mod amterne demonstreret manglende evner til at stave til demokrati, men der er ingen grund for fagbevægelsen til at køre parløb med arbejdsgiverne i dén forbindelse.
Det bør gøre indtryk, at hele 70% af befolkningen ifølge en frisk måling ønsker et folkevalgt styre på det regionale plan til at stå for driften af sygehuse og en række andre meget større opgaver af fælles karakter. Det er også nærmest umuligt at forestille sig, at selv betydeligt større kommuner eller kommunale fællesskaber, som en snæver kreds af borgmestre prædiker om, kan klare det hele tilfredsstillende.
Lad os tage psykiatrien som et talende eksempel: Et særligt tilbud til svært sindslidende kan kræve et befolkningsunderlag på 250.000 indbyggere for at sikre mindst 10 pladser og hermed en rationel drift. Lignende problemer melder sig, når det gælder tilbud om særlige daginstitutioner for børn med handicap, døgninstitutioner for børn og unge med sociale og adfærdsmæssige vanskeligheder samt bo-tilbud til personer med fysiske handicap og psykisk udviklingshæmmede.
Dét med mennesket i centrum får hermed en ekstra alvorlig understregning, som burde påvirke alle til at tænke sig om en ekstra gang, inden man i huj og hast kasserer og ødelægger en på mange måder velfungerende del af den offentlige sektor.”
Skrevet af nuværende amtsrådsmedlem og tidligere borgmester i Langå, socialdemokraten Kaj Møldrup Christensen, i Randers Amtsavis onsdag d. 29. oktober
Kilde:
rex