Følgende indlæg er foranlediget af en artikel i Jyllands Posten, men vi synes også, det har relevans i debatten om miljøet. Det er formanden for Det Økologiske Råd, der har følgende kommentar:
”JP havde 13/6 en artikel med overskriften »Miljøindsats som før Auken.«
Artiklen var forsynet med en graf, der viste det faktiske billede. Man kan undre sig over, at artiklen ikke forholder sig til, hvad tallene faktisk viser, nemlig at hvad angår personale, er Miljøministeriet allerede i 2003 betydeligt under niveauet fra 1992. Med de bebudede besparelser i 2004 og 2005 kommer man langt under niveauet i Per Stig Møllers tid som miljøminister.
Det fremgår også, at der stort set ikke skete nogen vækst i personaleforbruget i Aukens tid - helt i strid med det billede, som VK-partierne og diverse ledere i bl.a. JP har prøvet at formidle til befolkningen.
Derimod er billedet anderledes, når man ser på de samlede udgifter. Her var der en betydelig vækst, og man er endnu ikke nede på 1992-niveauet.
Lavt ambitionsniveau
Dette skyldes for det første, at man indførte CO2-afgifter på erhvervene, og at pengene herfra sendes tilbage til erhvervene i form af tilskud til bl.a. energibesparelser. Disse tilskud optræder af tekniske grunde som udgifter på ministeriets budget.
For det andet skyldes det, at man indførte støtteordninger til miljøforbedring i både Østeuropa og ulandene - disse blev i øvrigt indført med støtte fra V og K.
Det har således ikke forbindelse til virkeligheden, når Eyvind Vesselbo (V) siger, at nedskæringerne blot fjernede overforbrug i Aukens tid. Ejvind Vesselbo hævder dernæst, at nedskæringerne ikke har ført til et dårligere miljø.
Det er sandsynligvis rigtigt, men det er nu også et meget lavt ambitionsniveau for en regering. Der skulle da gerne ske en fortsat forbedring af miljøet.
Men først og fremmest kan man tydeligt se, at Danmarks høje miljøprofil i udlandet er blevet sænket. Danmark er ikke længere så drivende i det internationale arbejde. Og det er nok så alvorligt, da de fleste miljøproblemer kræver internationalt samarbejde, og her er der hårdt brug for foregangslande.
Der er nok af lande, der som USA, Rusland og Australien prøver at hindre fremskridt på miljøområdet.”
Skrevet af Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd, København, i Jyllands Posten d. 23. juni
Kilde:
rex