Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Vi har brug for den engelske skolemodel

En gymnasielærer fra Grenå har en plan. Han mener, at de dårlige resultater for det danske skolevæsen skyldes, at vi stadig kører det efter tysk model. Det kan ikke gå stærkt nok med at få indført den engelske i stedet, mener han, og har følgende forslag:

Engang reddede Randers landet fra holstenerne. Nu er tiden kommet til at gøre det igen ved at oprette et amerikansk universitet i Randers.
Problemet er den danske folkeskole, der dumper, hver gang der er internationale OECD-undersøgelser. Set fra udlandet laver folkeskolen tre store bommerter.
Første bommert: Folkeskolen stopper ikke efter 7. klasse, men tvinger de unge til at blive endnu 2-3 år på deres barneskole i selskab med dennes lærere. I England får de unge en ny skole i 8. klasse med nye lærere.
Anden bommert: De danske lærere er ikke universitetsuddannede, hvad de er i resten af verden.
Tredje bommert: Som det eneste land i verden holder vi stadig fast i fortidens katekismus-overhøring i form af mundtlig eksamen.
I England nægter man simpelthen at tro på, at vi stadig har mundtlige prøver.
Med mundtlige karakterer kan man ikke vide, om karaktererne 6 og 7 er præstations-karakterer eller barmhjertigheds-karakterer. Så med mundtlige prøver bliver det muligt at ”sidde skolen af” – først folkeskolen, så gymnasiet, så seminariet.
Problemerne skyldes, at vi stadig er under holstensk administration på skoleområdet.
Det vi kalder folkeskole, gymnasium og universitet kommer direkte fra ”Volkschule, Gymnasium und Universität”. Vi har bare lappet på et holstensk dannelses-system, hvor resten af verden er gået over til et anglo-amerikansk oplysningssystem.
Derfor bør vi følge OECD`s råd og oprette et amerikansk universitet, der kan producere universitetsuddannede lærere til et nyt fireårigt realgymnasium fra 8. klasse, hvorfra de unge kan gå direkte ind på det amerikanske universitet.
Realgymnasiet undgår folkeskolens tre bommerter ved at tilbyde de unge en ny skole med universitetsuddannede lærere fra 8. klasse og ved kun at benytte skriftlige prøver, så skoleåret kan afkortes med en måned og først begynde i september som i resten af verden.
Realgymnasier vil sprede sig til landets udkantskommuner, som ellers trues med afvandring til storbyen. De vil nemlig kunne redde deres lukningstruede skoler og tiltrække ny bosætning med følgende tilbud: Her kan du give dit barn 10 gange så stor chance for at få en attraktiv job-givende universitetsuddannelse. Ifølge OECD er det nemlig kun cirka 6% af de unge, der i Danmark har en brugbar universitetsuddannelse som 29-årig, hvor den internationale standard er 50% som 23-årig.
Men realgymnasier kan først oprettes fire år efter, at det amerikanske universitet er oprettet. Så, Randers! Befri os igen – nu fra den holstenske skole!

Kilde: Skrevet af lektor Allan Tarp fra Grenå i Randers Amtsavis d. 28. november

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam