Syddjursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Beredskabschef er bekymret for brandfolks sikkerhed i fremtiden

Grenå Bladet:
Beredskabschefen for det fælleskommunale brand- og redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner, Erik Laursen, er bekymret for fremtiden hvad angår brandfolkenes sikkerhed.
Han gav udtryk for denne frygt i forbindelse med sin tale ved årets nytårsparade, der blev afholdt i Stenvad Mosebrugscenter lørdag den 10. januar.



— I en meget urolig verden har vi i brand- og redningsberedskabet måske lidt svært ved at forstå, at der rundt omkring foretages politisk vedtagne nedskæringer på vores område. Det er ihvertfald ikke sikkerheden for brandfolkene man tænker på, idet man foretager disse nedskæringer, sagde beredskabschefen, og fortsatte:
— Skulle vi komme i den situation, at der skulle køre en førsteudrykning med et minimum af beredskab, vil det ikke være muligt at sikre det hold røgdykkere, som er sat ind. I flere tilfælde vil det være nødvendigt at vente med at sende folk ind før der er ekstra styrker fremme. Hvordan vil skadesforløbet så blive? Jeg må sige, at jeg både håber og tror på, at vi kan bibeholde vores nuværende struktur. Vi har allerede reduceret vores udrykninger med en mand. Det mener vi er forsvarligt. Skal der ske yderligere reduktioner i udrykningen, kan det i nogle situationer blive alvorligt for de brandfolk, som skal ind i bygningen. Der vil simpelthen ikke være folk til opbakning. Da det også fremover er de lokale politikere, som har ansvaret for brandvæsenet, håber vi på stor forståelse, og at vi sammen med Beredskabskommisionen kan komme frem til en fornuftig løsning, hvor sikkerheden fortsat er i højsædet, sagde Erik Laursen, der også kommenterede den igangværende debat omkring kommunesammenlægninger. Set med hans øjne vil én stor Djurslands-kommune med ét stort fælles beredskab være at foretrække.
— Jeg tror, der vil være mange fordele ved en sådan sammenlægning. Først og fremmest kunne man deles om de specielle enheder, som der nu engang skal være i et beredskab. Flydende kommunegrænser ville også være ensbetydende med, at det blev det nærmeste brandvæsen, som slukkede en given brand, og ikke som i dag, hvor det er kommunegrænserne, der er afgørende. Man kunne også drage fordel af en fælles administration, en fælles hjælpemiddelcentral, et fælles værksted for mindre reparationer af det kørende materiel, ensartet byggesagsbehandling med videre, sagde beredskabschefen, omend han godt var klar over, at det var en varm kartoffel, han dermed kastede på bordet.
Omkring brandene i 2003 kunne han fortælle, at der havde været 250 af slagsen fordelt på 61 i Midtdjurs, 188 i Grenaa/Nørre Djurs og en enkelt på Anholt.

Meilgård-branden
Ét af årets helt store brande var ubetinget branden på Meilgaard Gods, hvor en kvinde mistede livet, idet hun kastede ud af vinduet - i 2. sals højde - fra det værelse, hvor branden var opstået.
— Det var en meget vanskelig brand at slukke på grund af konstruktionen - og her tænker jeg specielt på tagkonstruktionen, idet ilden havde frit løb mellem den dobbelte tagkonstruktion på Meilgård. Det var en hård indsats for røgdykkerne, der kun havde en kort pause mellem hver indsats. Vi har modtaget megen tak fordi vi trods alt reddede en del af slottet, og herunder ikke mindst Riddersalen, hvor vi helt undgik vandskade. Men slottet som helhed led meget stor skade, og der er tale om et meget stort millionbeløb i udgift vedrørende restaureringen. Nørre Djurs og Grenaa havde assistance fra Rougsø-Sønderhald Brandvæsen, og der blev brugt mere end 200 mandtimer på denne brand alene, berettede beredskabschefen.
De tre kommuner i det fælles beredskab skiftes til at være vært for nytårsparaden. I år var det Nørre Djurs Kommunes tur, men brandstationen i Fjellerup er ikke helt stor nok til rumme et sådant arrangement, hvorfor man havde henlagt nytårsparaden til Mosebrugscentret i Stenvad.

Grenaa Sygehus blev også nævnt
Det svækkede beredskab som følge af amtets nedskæringer på sygehuset i Grenaa, blev også nævnt i beredskabschefens nytårstale.
— Vi har måttet bygge det fremtidige beredskab op omkring den omstændighed, at der har fundet kraftige nedskæringer sted på Grenaa Sygehus. Det har bevirket, at vi har set os nødsaget til at indkøbe containere til opbygning af alt hvad vi mener, der vil være behov for på et større uheldssted. Af materiel kan nævnes ting som telte, varmekanoner, bårer, tæpper samt forskelligt redningsmateriel. Så mener vi, at vi med god samvittighed kan sige til borgerne i vores kommuner, at vi er klædt på til at kunne yde en god indsats, og her tænker jeg ikke mindst på sikkerheden overfor borgerne, sagde Erik Laursen blandt andet.
Formanden for Beredskabskommissionen, Gert Schou, var forhindret i at møde op til dette års nytårsparade, og i hans sted var det næstformanden, Midtdjurs-borgmesteren Kim D. Poulsen, der holdt kommissionens tale. Han takkede alle parter for deres indsats i det forgangne år, og udtrykte stor tillid til, at beredskabet vil kunne løse kommende opgaver med mindst ligeså stor dygtighed og engagement, som det var tilfældet i 2003.

Kilde:

unavngivet


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam