Syddjursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Foredrag om Henrik Ibsens kvindeskikkelser og 1800-tallet, i Ebeltoft Sognegård mandag d. 5/10 kl. 9-14

Cand.mag. Lisbeth Weitemeyer vil fortælle om en af Nordens største og måske største dramatiker. Foredraget suppleres med bl.a. billeder fra Lisbeths rejser i Henrik Ibsens fodspor i Norge. Tidspunktet er ændret til en mandag med frokost til 100 kr. Første del af foredraget om Henrik Ibsen omhandler hans opvækst, familielivet i barndomshjemmet, der var ét af Skiens rigeste.


Lisbeth Weitemeyer.
For at forstå Henrik Ibsens baggrund for at skrive, som han gjorde, skal vi tilbage til hans barndom og opvækst, der kom til at præge både hans liv og hans litterære produktion. Den biografiske del sætter os ind i barnets og den unge mands tab og sorg, familien Ibsens sammenbrud og splittelse, 1800-tallets konventioner og kultur, og ikke mindst kvindens plads i familien og samfundet.

Vi følger Ibsen fra fødsel til han færdiggjorde sin uddannelse som apoteker i Grimstad og til ungdomsårene i Oslo, hvor ambitionen om et medicinstudie blev skrinlagt og hans virke som én af verdens betydeligste dramatikere begyndte.

Anden del af foredraget omhandler udvalgte kvindeskikkelser i Ibsens forfatterskab, der er universelle karakterer og skæbner og dermed vedkommende den dag i dag.

Da Henrik Ibsens "Et Dukkehjem" udkom i 1879 begyndte også en ny epoke i teaterhistorien: Naturalismen. Det ligefremme talesprog, skuespillernes gestik og scenegang, der fik et langt friere og naturligt liv, afløste romantikkens skuespilteknik. Det betød også, at teatrets publikum med Ibsens problemdramaer fik familiens og patriarkatets sammenbrud i en usminket og direkte henvisning til Det Moderne Gennembruds fortale for kvindens personlige frihed, som ikke mindst Henrik Ibsen og Georg Brandes støttede.

Ibsen viser os gennem sine kvindeskikkelser, at først når vi som menneske er sat fri, kan vi vælge det, der er rigtigt for os. Det være sig både af forhold, der er blevet pålagt os, forhold vi har følt, vi var nødt til at gå ind i eller enhver omstændighed, der har sat os fast i situationen.

Ibsens kvinder rækker ud efter "det vidunderlige" - den ubetingede kærlighed og tilgivelse. Nora søgte "det vidunderlige", rakte hænderne ud mod sin mand - tilgiv mit bedrag, jeg gjorde det for dig, for os. Jeg ville ikke, du skulle dø fra os! Men Helmer kan ikke tilgive. Der er for mange hensyn. Samme hensyn, som vi finder hos pastor Manders og hos grosserer Werle. Der er en verden af hensyn, og det bliver den, der skiller parterne i en gensidig forståelse. Dr. Wangel i "Fruen fra havet" forstår, han tilgiver, giver Ellida fri og med friheden ser hun, at hun hører til hos ham. Det bliver med denne kvindeskikkelse Ibsen sætter trumf på sit arbejde med dramaer, der er centreret om kvinden og kvindens vilkår i slutningen af 1800-tallet.

Arrangør:
Syddjurs Folkeuniversitet
Bogens Søvej 6
8400 Ebeltoft
Tlf: 29476833
www.syddjurs-folkeuniversitet.dk

Entré:
300 kr. Dog kun 200 kr. for medlemmer.

Det er hér dét sker:
Ebeltoft Sognegård
Kirkegade 13
8400 Ebeltoft
www.ebeltoftkirke.dk

Kilde: Ebeltoft Sognegård.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam