Syddjursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Livestream-foredrag fra AU: Med Solen som nabo, - vises på Grenaa Gymnasium tirsdag d. 28/3 kl. 19-21

Uden Solen var der ikke liv på Jorden. Men den energi vi får fra Solen ændrer sig gennem tiden og påvirker i høj grad klimaet på Jorden. Hør om hvordan Solen har styret istiderne og hvordan eksplosioner på Solen kan få fatale konsekvenser. Foredrag ved lektor i geoscience Mads Faurschou Knudsen, http://pure.au.dk/portal/da/mfk@geo.au.dk, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og lektor i astronomi og geoscience Christoffer Karoff, http://pure.au.dk/portal/da/karoff@phys.au.dk, Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Der er fri entré på Grenaa Gymnasium til dette arrangement.


Med Solen som nabo.
Uden Solen ville Jorden være et goldt og øde sted. Og uden Solen ville gennemsnitstemperaturen på Jorden være tæt på det absolutte temperaturnulpunkt, -273 °C.

For at forstå hvordan livet er opstået og udviklet på Jorden, er det derfor vigtigt at forstå hvordan den energi vi modtager fra Solen har ændret sig på grund af ændringer i Solens lysstyrke og Jordens bane omkring Solen. Også fremover vil energien fra Solen ændre sig og påvirke betingelserne for livet på Jorden.

Vi vil blandt andet se på hvordan Solen, via de såkaldte Milankovic-cyklusser, er en af drivkræfterne bag istidernes kommen og gåen - og hermed udbredelsen af det moderne menneske; hvordan ændringer i Solen styrer hyppigheden af den regnfulde Monsun i det østlige Asien; og hvordan Solen måske også var årsagen til den lille istid i 1600-tallet.

Nye studier, der kombinerer observationer af Sol-lignende stjerner med geologiske data fra træringe og iskerner, peger på at der i forhistorisk tid har været enorme udbrud eller eksplosioner på Solen, kaldet superflares.

Hvis sådanne eksplosioner forekommer igen, vil de være flere tusinde gange større end de udbrud astronomerne indtil nu har observeret på Solen - og de kan have katastrofale følger for Jordens økosystem og den moderne civilisation.

Vores urolige Sol kan således påvirke betingelserne for liv på Jorden på flere forskellige måder og over mange tidsskalaer - fra minutter til årtusinder. En bedre forståelse af Solens dynamik giver i sidste ende de nødvendige rammer for at forstå dynamikkerne på Jorden og koblingen til hele solsystemet. Det giver os bedre muligheder for at imødegå potentielt farlige påvirkninger fra Solen som dem vi kan forvente f.eks. fra superflares.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation hér:
http://scitech.au.dk/foredrag/#/by/17

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab", http://scitech.au.dk/foredrag.
Tilmeld dig nyhedsbrevet, http://webforms.au.dk/?form=81, hvis du vil tippes om kommende foredrag.

Det er hér dét sker:
Grenaa gymnasium
N. P. Josiassensvej 21
8500 Grenaa
Tlf: 87584050
Fax: 87584060
www.grenaa-gym.dk

Kilde: Aarhus Universitet.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam