Omvisning i særudstillingen Det Flyvende Hjerte - om Kollektiver på Djursland - onsdag d. 2/5 kl. 19-20
Nu inviterer en af udstillingens to tilrettelæggere Lea Glerup Møller på en guidet tur rundt i den stemningsfulde udstilling, hvor hun sammen med dagens gæster går på opdagelse i 1970´ernes kollektivistliv og fortæller om udstillingens tilblivelse og tankerne bag den. Hør blandt andet om børne- og familieliv i kollektiverne på Djursland. Hør også forklaringen på, hvorfor kollektivisterne netop kastede deres kærlighed på de små gårde på Djursland. - Entré: Billetter kan købes via museets hjemmeside. Billet 50 kr. Max. 25 gæster.
Djursland Spillemænd med det karakteristiske flyvende hjerte på scenetæppet i Den Grå Hal på Christiania.
|
Museumsinspektør Lea Glerup Møller disker til omvisningen op med underholdende fortællinger om, hvordan de mange historier og genstande blev til en helstøbt udstilling. En udstilling, der er blevet til i tæt samarbejde med tidligere kollektivister fra Djursland.
"Normalt har vi ikke så omfattende samarbejder med folk uden for museet, men kollektivisterne har jo en omfattende viden om tiden dengang. De har 70´er-livet helt inde under huden og har billeder og oplevelser, som lever og brager igennem i en museumsudstilling. Det ville være noget helt andet, hvis vi museumsfolk havde stykket udstillingen sammen fra en række skriftlige kilder og tilfældige billeder" siger museumsinspektør Lea Glerup Møller.
En opbrudstid:
Museum Østjyllands nye særudstilling Det Flyvende Hjerte – Kollektiver på Djursland handler om en tid i opbrud. Særudstillingen er en tankevækkende fortælling om aspekter af det levede liv i nogle udvalgte kollektiver på Djursland.
Fra 1969 dukkede en lang række kollektiver op, der fungerede i kortere eller længere tid. I de fleste af dem havde beboerne fællesøkonomi, og mange af kollektiverne var baseret på at kunne leve af en form for produktion, for eksempel frugtplantager eller keramik.
Forbrugsfest eller fællesskab:
En del af samfundets borgere flyttede i 1970´erne i parcelhus med bil i garagen og holdt forbrugsfest. En anden del af befolkningen traf nogle andre valg og ønskede fællesskab, et enkelt og ydmygt liv og flyttede derfor sammen i storfamilier i kollektiverne. Djursland blev hurtigt et populært sted for kollektivisterne at udleve deres drømme om fællesskab, nærhed og et anderledes liv.
Nutiden spejler fortiden:
Udstillingen Det Flyvende Hjerte sætter blandt andet fokus på selvforsyning og bæredygtig levevis, som var nogle af grundpillerne i kollektivisternes nyskabende livsstil i det østjyske.
"Selvfølgelige er det en tilbageskuende udstilling, men samtidig er det også et højaktuelt indspark i nutiden, hvor der kommer større og større fokus på økologi, genbrug og mindre madspild" pointerer Lea Glerup Møller, der håber, at mange vil kigge forbi museet til en underholdende times omvisning i 1970´ernes kollektiver.
For mere information kan man kontakte museumsinspektør Lea Glerup Møller på tlf. 21130931 eller på
lgm@museumoj.dk.
Det er hér dét sker:
Museum Østjylland i Grenaa
Søndergade 1
8500 Grenaa
Tlf: 87122600
www.museumoj.dk
Kilde: Museum Østjylland i Grenaa.
Bjarke.