På et repræsentantskabsmøde forleden blev der blandt andet vedtaget en udtalelse om at kræve særbehandling til vores betrængte landsdel. Det har Grenå Bladet skrevet en udmærket artikel om, som ikke ligger på deres hjemmeside-udgave. Den kan du læse hér:
”Socialdemokraterne i Grenå-kredsen mødte til repræsentantskabsmøde i Århus Amt med et forslag til udtalelse, der klart markerede utilfredshed med nedskæringerne på Grenå Sygehus og de voldsomme beskæftigelsesproblemer, det medfører på Djursland. I Grenå-kredsens forslag indgik bl. a.:
”Repræsentantskabet erkender, at nedskæringerne på Grenå Sygehus forstærker de beskæftigelsesmæssige problemer, der i forvejen er på Djursland, og anbefaler derfor amtsrådet om at tilgodese Djursland ved placering af fremtidige amtslige arbejdspladser. F.eks. ved placeringen af det næste hospice på Djursland.”
Flere senge til Grenå Sygehus
I Grenå-kredsens forslag indgik også et ønske om, at Grenå Sygehus udbygges med flere medicinske sengepladser, et forbedret akutberedskab og en øget indsats på øre-, hals- og næseområdet.
Forslaget nævnte også et ønske om, at Grenå Sygehus bliver det sted, hvor andre sundhedsmæssige opgaver løses, f.eks. praktiserende læger, speciallæger m. m. Endelig ønskede Grenå-kredsen i sit forslag tilslutning af amtsrepræsentantskabet til at holde Grenå Sygehus udenfor fremtidige nedskæringer.
Amtsrådsmedlem Bent Mikkelsen og folketingsmedlem Jan Petersen var på talerstolen og begge markerede i deres indlæg stor utilfredshed med såvel nedskæringerne på sygehuset som den kendsgerning, at det overfor borgerne alene fremstår som et resultat af en amtsrådsbeslutning.
I sit indlæg sagde Jan Petersen bl.a.:
”Der går en lige linie fra VK-regeringens aktstykke i Folketingets finansudvalg om amternes økonomi, over regeringens skattestop, som ubetinget støttes af Dansk Folkeparti, og så til nedskæringerne i Grenå. Havde amtet kunnet hæve skatten, var vi sluppet billigere i Grenå, og havde regeringen og Dansk Folkeparti leveret en økonomi til Århus Amt, der svarede til valgløfterne, var vi også sluppet billigere.”
”Jeg fritager ikke amtet for ansvar i sagen om Grenå Sygehus, og I skal forstå, at det er os borgere på Djursland, og det er jeg i høj grad også i denne sag, for ingen kan være uberørt, når det sygehus, hvor man har oplevet et barn komme til verden og en morfar lukke øjnene, selvfølgelig reagerer mod dem, der fører kniven.”
”Men de, der i væsentlig grad bærer ansvaret, sidder ikke i Århus Amtsråd - ja, måske bortset fra en enkelt, der sidder begge steder. De, der bærer det egentlige ansvar, er Folketingets flertal, og derfor må vi som socialdemokratiske politikere i Folketinget, i amtsrådet og i de enkelte byråd være meget mere tydelige overfor borgerne, når ansvaret for nedskæringerne skal placeres, hvor det er, nemlig på Christiansborg.”
Det værste ikke overstået
”Og så er det værste ikke overstået endnu, for med skattelettelser betalt af amter og kommuner har I flere nedskæringer foran jer. Jeg kan ikke anbefale, at I støtter en ny aftale med regeringen, hvis prisen er, at gode socialdemokrater skal tage ansvaret for Vk-regeringens aftalte nedskæringer med Dansk Folkeparti. Lad dem selv forklare borgerne i Grenå og omegn, at deres nedskæringer i vores lokale velfærd og tryghed er et løftebrud i forhold til dét, de lovede under valgkampen, og insistér på at få lov at opkræve den skat, der er nødvendig for, at vi i yderområderne også kan få en tryg adgang til sundhedssektoren.”
”Men så må I også selv være klare over i amtsrådet, at I skylder på Djursland. Vi behøver amtskommunale arbejdspladser, og vi har brug for det fællesskab, amtet skal være, når det gælder en positiv udvikling i beskæftigelsen fremover. Tilliden til amtet er i bund på Djursland. Det må I hjælpe med at bringe os ud af, for der er slået utroligt meget i stykker med dét, I gjorde ved vores sygehus. Vi vil gerne se fremad, men så må vi bygge Grenå Sygehus op som det nærhospital, der er grundlag for, og vi må holdes fri for nedskæringer fremover,” sagde Jan Petersen blandt andet, på vegne af de socialdemokratiske delegerede fra Grenå-kredsen.
Amtsrådsmedlem Bent Mikkelsen frygtede også i sit indlæg, at fremtidige besparelser på sygehusområdet i Århus Amt ville ende i Grenå, og sagde om dette:
”Vi i Grenå-kredsen vil gerne markere, at fremtidige besparelser på Randers Centralsygehus, der nu administrerer Grenå Sygehus, ikke skal fedtes af på driften i Grenå, så behandlingerne hér forringes, og patienterne ikke ønsker at blive behandlet hér. For sker dét, vil der blive skabt en situation, hvor det måske ikke er poltikerne, der direkte lukker sygehuset, men politikerne, der indirekte har skabt grundlaget for dette.”
Sygehusbeslutningen vendte Bent Mikkelsen sig imod og sagde:
”Jeg gjorde allerede under den indledende debat gruppen opmærksom på, at jeg under ingen omstændigheder kunne have stemt for det forslag, der endte med beslutningen d. 3. december,” sagde han.
Sin modstand mod forslaget begrundede Bent Mikkelsen ved at fremhæve, at der med beslutningen bliver givet køb på nærheden, og at det gør en forskel, om der er 23 km til et akutberedskab (som i Odder) eller 70 km, som der er i Grenå. Også beskæftigelsesproblemerne nævnte Bent Mikkelsen og konkluderede som følger:
”Neddroslingen på aktiviteten i Grenå flytter arbejdspladser fra et område med høj arbejdsløshed til områder med høj beskæftigelse,” sagde han hovedrystende.”
Skrevet af Grenå Bladet i Grenå Bladet d. 17. juni
Redigeret af Rex, redaktion 11.
Kilde: Grenå bladet
Rex